lauantai 24. huhtikuuta 2021

Oppilaitoksen aulatilan sisustussuunnitelma

Suunnittelin oppilaitoksen aulatilaan uuden sisustuksen. Kyseessä on 80-luvulla rakennettu laajennusosa vanhempaan 1900-luvun alkupuolella rakennettuun, funktionalismia (art nouveau) edustavaan, koulurakennukseen. Aulatila, niin kuin koko laajennusosa, edustaa hyvin 1980-luvun arkkitehtuuria.  Suunnitelman tavoitteena oli saada tilasta toimivampi ja monipuolisempi. Tila pyrittiin saamaan kokonaisvaltaiseen käyttöön sekä toimivaksi erilaisia käyttötarkoituksia silmälläpitäen. Aulan ilme pyrittiin ajanmukaistamaan. Siitä haluttiin luoda myös aikaa kestävä, mutta myös perinteitä, miljöötä ja rakennusta kunnioittava. Suunnitelman värimaailmaa pyrittiin tuomaan kontekstiin ja oppilaitoksen henkeen sopivaksi. 

Yleissilmäys suunnitelmaan.

Aulatila alkuperäisessä asussa. 

Aulatilan alkuperäistä värimaailmaa. 

Aulatilaan pyrittiin saamaan paikat erilaisille toiminnoille; opiskeluun ja ryhmätyöskentelyyn, hiljaiseen työskentelyyn tai rauhoittumiseen sekä rentoutumiseen ja oleiluun. Kalusteet ja värimaailma valittiin tuomaan tilaan eloa ja toimivuutta. Kalusteissa kiinnitettiin erityistä huomiota kulutuskestävyyteen, muunneltavuuteen sekä toimivuuteen oppilaitoskäytössä. Suunnitelmassa pyrittiin huomioimaan myös oppilaitoksen muu värimaailma sekä aulaan jäävät kiinteät kalusteet. Ympäröivä luonto, omenapuut, apilanurmi ja viereinen vesistö, pyrittiin tuomaan sisään kalusteiden värimaailmassa ja muotokielessä. Lähtökohtaisesti värimaailma valittiin myös korostamaan harmaagraniittilattiasta nousevia kauniita vihreän sävyjä sekä sopimaan taivaansiniseksi maalattuihin ovenkarmeihin ja kaiteisiin. Tila toimii myös sisääntuloaulana, joten sen tulee olla myös sopivan edustava - käyntikortti rakennukseen. Seinien väri johdettiin niin ikään lattian sävyistä. Väriksi valikoitui Tikkurilan Pro Grey harmaanvihertävään taittuva puolihimmeä seinämaali (sävy 1936). 

Mood board. Luonnon ja lattian värimaailmaa. 

Pisaran muotoiset rahit edustavat viereistä vesistöä
ja lehden malliset puolestaan ympäröivää luontoa. 

Tila jaettiin kolmeksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Korkeaselkänojalliset sohvat luovat rauhallisen ympäristön hiljaiseen työskentelyyn. Ne toimivat samalla tilanjakajana. Tilaa jakaa myös omenapuuta muistuttava puu joka toimii myös ilmoitustauluna. Pöydät kokoavat pienryhmät opiskelemaan tai toimivat kohtaamispaikkana. Sohvaryhmä ja riippuvat rottinkituolit ovat oivat rentoutumiseen. 

Pöytien ympärillä on hyvä opiskella
ja tehdä ryhmätöitä. 

Sohvaryhmä ja korituolit kutsuvat pitämään taukoa. 

Korkeaselkänojalliset sohvat rytmittävät tilaa. 







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maailma tarvitsee sisustussuunnittelijaa?

Suunnittelija - pelastava enkeli?  Pohdin tässä sisustussuunnittelun tarpeellisuutta muutaman esimerkkinäkökulman avulla. Sisustussuunnitelm...