lauantai 1. tammikuuta 2022

Taiteen hellässä huomassa


Taiteella on ihmeellinen vaikutus ihmismieleen. Taide puhuttelee, pysäyttää, koskettaa ja vaikuttaa. Taide inspiroi. Taide kulkee elämässä, on mukana matkassa kuin hyvä ystävä. Kaikki teokset eivät toki kosketa ja eri ihmiset näkevät taideteokset hyvin eri tavoin - kaikista ei myöskään tule ystäviä eikä edes hyvän päivän tuttuja. Toiset teokset tulevat merkittävämmiksi kuin toiset, niin kuin jotkin ihmiset koskettavat ja ja tekevät muutoksen. Olen miettinyt, että mikä tai mitkä tekijät ovat niitä, jotka erityisesti koskettavat minua taiteessa. Hämmästyksekseni huomasin, että ne ovat ominaisuuksia joita etsin myös ihmisistä. Herkkyys, kerroksellisuus, viisaus, myötätunto, vahvuus ja valovoimaisuus sekä esteettisyys. Kaikkien ominaisuuksien ei toki tarvitse olla läsnä samassa teoksessa tai ihmisessäkään - ei vaadita liikoja. 

Erilailla koskettavia teoksia. 

Mustavalkoinen - silti moniulotteinen. 

Pienet grafiikkavedokset - kuin pienet tarinat. 

Teokset, joita rakastan ymmärtävät elämää ja koskettavat jotenkin omaani. Nämä teokset tuovat lohtua ja valavat uskoa sekä tekevät maailmasta siedettävämmän. Huomaan erityisesti pitäväni teoksista, joihin taiteilija on onnistunut kahlitsemaan herkkyyttä sekä mystisyyttä. Mielestäni teos ei saa olla ilmiselvä, vaan sen tulee olla kerroksellinen ja avautua hiljalleen, niin kuin kiehtova kappale tai ihminen. Rakastan teoksia, jotka neroudessaan opastavat elämässä, niin kuin viisaat ihmiset. Yleensä kiinnyn teoksiin, jotka ovat jotenkin kannustavia, mutta myös valtavan magian omaavat isot, synkät, järkälemäiset teokset puhuttelevat peruskalliomaisella hiljaisuudellaan. Myös ajatuksiltaan yönsiniset ja sielultaan taivaankannen kokoiset ihmisjärkäleet herättävät kunnioitukseni. Alla Sauli Iso-Lähteenmäen teos Etäisyyksiä tuo mittakaavaa ajatukseen. 


Sauli Iso-Lähteenäki Etäisyyksiä /Aquatint.

Sielunhoitoa on saada olla taiteen ympäröimänä, etuoikeutettua suorastaan. Taiteeseen voi kadota, sinne voi paeta ja jopa eksyä. Taide on hyvä opastaja elämän polulla ja erittäin hyvä kuuntelija. Taide eheyttää. Taidepuodin visualistina halusin jakaa taidekokemusta kadun tallaajille, (joulu)kiireissään rientäville ehkä stressaantuneille ihmisille. Taidepuodin ikkunaan keräsin teoksia tuomaan merkitystä kiireeseen; puhumaan ohikulkijalle ymmärtäväiseen sävyyn, hyväksymään kiirettä, ymmärtämään elämää ja arkea. Hyvin erilaisia kulkijoita mahtuu joukkoon, taide puhuttelee heitä kutakin omalla tavallaan, kulkijan oma eletty ja elämätön elämä taidekokemuksen ympärillä. Ikkunoiden oli tarkoitus johdattaa kulkija hetkeksi pois kiireestä, nostaa katse pois kellosta tai puhelimesta ja viedä kulkija taiteen kauneuteen, hetkeksi metsään, kedolle tai katsomaan taivaan tähtien tuiketta. 

Luonto teoksissa - lumimaisema ympärillä. 

Moninaiset teokset sopuisasti. 
              

Lumi silkkipaperista ja lampaanvillasta, lumiset kuuset paperikartioista, taivaan tähdet ja kuu valoilla, vanha kelkka muistuttamaan lapsuuden riemusta ja koivupuut sekä pikkukuuset tuomaan kauniin suomalaiset luonnon teosten ympärille. Luonto teoksissa ja teokset luonnossa. Luonto kaiken olevaisen perusta, taiteen innoittaja ja rauhallinen kehä kaiken ympärillä. Viisas taide luo ihmiselle taiten yhteyden luontoon, vahvistaa nykyihmisen juuria ja estää tätä tyystin etääntymästä luonnosta - olevaisen perustasta. Älä ihminen kiirehdi, pysähdy anna taiteen puhutella. Anna taiteen luoda yhteyksiä merkitykselliseen. 

Pia Feinik / Pigmenttivedos. Teos täynnä luonnon herkkyyttä ja kauneutta. 

Lämminhenkinen taide sulostuttaa ohikulkijan päivää. 


Pienet grafiikkavedokset onnistuvat kätkemään paljon kauneutta. 

Taidepuodin upeat taiteilijat:

1 kommentti:

Maailma tarvitsee sisustussuunnittelijaa?

Suunnittelija - pelastava enkeli?  Pohdin tässä sisustussuunnittelun tarpeellisuutta muutaman esimerkkinäkökulman avulla. Sisustussuunnitelm...