tiistai 7. syyskuuta 2021

Alakerran muutos

Tähän alakertaan haluttiin selkeämpää tilanjakoa ja toimivuutta. Suunnittelin uuden sisustuksen yhteistyössä asukkaan kanssa. Tila on kolmikerroksisen talon alin kerros, jota käytetään sekä työtilana ja rentoutumistilana että myös nukkumiseen. Halusin tasapainottaa ja rauhoittaa tilaa jakamalla sitä selkeämmin eri toimintoja palvelemaan sekä yhtenäistämällä tilan sävymaailmaa. Lähtökohta koko muutosprosessille löytyi taiteilija Anne Mäkelän  teoksesta Tasapaino. Teos on kuin tehty tähän tilaan ja upeana koristaakin rentoutumistilaa. Oheinen moodboard kuvaa tilan sävymaailmaa ja tuo luonnon tasapainon osaksi suunnittelua. Vuodenaikojen vaihtelu, kivilajikierto, vedenvirtaus ja kasvu ovat luonnon tasapainoisia prosesseja, jotka toimivat innoittajina ja ideoiden lähteinä tässäkin suunnitelmassa. 

Mood board - tasapaino.

Materiaali ja kalustevalinnoilla pyrittiin vaimentamaan äänimaailmaan ja tuomaan lämpöä sekä pehmeyttä mutta myös jämäkkyyttä tilaan. Ylelliset Louis de Poortere Mad Men, matot lämmittävät marmori- ja parkettilattialla. Ne myös tuovat ympäröivän luonnon osaksi sisustusta. Sininen, Abys, kuvaa takapihan rantoja huuhtovaa järveä ja vihreäsävyinen Crack, kuvaa kallionhalkeamia ja niissä kasvavia vaatimattomia vahvoja lajeja. Syksy on asukkaan lempi-vuodenaika, joten sävymaailma poimittiin syksyn sävyistä. Valitut sävyt ovat pitkälle murrettuja ja omiaan tuomaan seesteisyyttä mustan marmorilattian ja harmaan kiviseinän kaverina. 

Alakerran yleisilmettä muutoksen jälkeen.

Lasinen liukuoviseinä jakaa tilaa. 

Tila jaettiin selkeämmin työtilaan ja rentoutumistilaan liukuovilasiseinällä. Lasiseinän rakennetta pyrittiin keventämään tammikehyksillä. Ne myös sointuvat hyvin yhteen tammiviiluovien kanssa, jotka vaihdettiin valkoisten peiliovien tilalle. Työtila sijoitettiin parhaan valaistuksen ja ikkunoiden läheisyyteen. Ihana iso Louis de Poortere matto kokoaa työtilan elementit kokonaisuudeksi. Taidetta sijoitettiin kaunistamaan pöydän takaa avautuvaa näkymää. 
Rentoutumis- ja nukkumistila sijoitettiin mahdollisimman kauaksi työpisteestä, lasiseinän toiselle puolelle. Seinän kaunis sininen sävy rauhoittaa ja antaa hyvät unet. Tekstiilit valittiin sointumaan seinän ja syksyn sävyihin. Ylellisyyttä tilaan tuo laadukas Hästens-sänky ja kaunis Louis de Porteere matto. 

Tila rytmittyy eri toimintoihin. 

Tilaa twinmotion kuvana.

Tilaa hieman riisuttiin ylimääräisistä kalusteista ja tavaroista, jotta sinne saatiin tilaa ja ilmavuutta tarpeellisille toiminnoille ja huonekaluille. Joitakin uusia huonekalu- ja valaisinhankintoja löytyy suunnitelmasta, mutta myös olemassa olevia kalusteita hyödynnettiin suunnitelmassa. Isoimmat huonekaluhankinnat ovat Muuto daybed ja jo mainittu sänky. Pintamateriaalit koettiin ennestään toimiviksi; vain väliovet päivitettiin tammiviiluisiin ja kierreportaat vaihdettiin valurautaisiin.  Tammiaskelmat todettiin sopiviksi. Lasiseinä on oiva ja keveä ratkaisu jakamaan tilaa estämättä valon kulkua tilassa. Valaistus koettiin erityisen tärkeäksi, sillä tilassa luonnonvalon määrä on suhteellisen vähäinen ja painottuu tilan etualaan. Tilaan sijoitettiin kattospottien seuraksi riippuvalaisimet baaritiskin yläpuolelle, pöytävalaisimia ja lattiavalaisin. Sängyn päätyyn sijoitettiin lukuvalot. Tilasta tuli asukkaan mielestä varsin viihtyisä ja toimiva, mikä suuresti lämmittää suunnittelijan mieltä. 💙










 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maailma tarvitsee sisustussuunnittelijaa?

Suunnittelija - pelastava enkeli?  Pohdin tässä sisustussuunnittelun tarpeellisuutta muutaman esimerkkinäkökulman avulla. Sisustussuunnitelm...