maanantai 25. lokakuuta 2021

Huvilan keittiön uudistus vanhaa kunnioittaen

Vanhassa talossa on tarinoita. Vanhat lattiat narisevat ja portaissa on kulun jälkiä, jopa sadan vuoden takaa. Vanhassa keittiössä on häärinyt emäntä jos toinenkin. Ruokasaliin on katettu lukuisille vieraille ja omalle väelle vieläkin useammin. Vanha on nostalgista, sisältörikasta ja säilyttämisen arvoista. "Vanhassa vara parempi" toteaa vanha sanonta. Tämä sanonta saattaa viitata vanhoihin rakennuksiin, joissa vanhan painuneen hirsiseinän rako on pienempi eli parempi kuin vasta rakennetussa. Näin ollen tämän sata vuotiaan huvilan kohdalla lausahdus pitänee paikkansa. Mutta mitä jos talon keittiössä nykyään häärivä emäntä haluaa saattaa keittiön toiminnot nykypäivään? Miten uudistaa niin ettei tule turmelleeksi vanhaa ja arvokasta? 

Inspiraatio ja värit löytyivät lähiluonnosta. 

Inspiraatiota suunnitelmaan ammennettiin lähiluonnosta. Samoin suunnitelmassa käytetyt värit ovat peräisin läheisillä kallioilla kasvavista vaatimattomista lajeista ja myös itse ikivanhasta peruskalliosta. Keittiösuunnitelmassa keittiö saatettiin nykyaikaan vanhaa kunnioittaen ja talon henkeä vaalien. Keittiösuunnitelmassa huomioitiin myös muut keittiöön yhteydessä olevat tilat kuten ruokasali ja tupa. Keittiöön valittuja sävyjä ja materiaaleja vietiin myös ruokasalin puolelle ja näin tilat saatiin yhtenäisemmiksi. 

Ruokasalia, jossa keittiön sävymaailma saa jatkoa. 

Keittiön kaapistoihin valittiin perinteitä kunnioittava
vihreä Vinter Mossa- sävy ja tasoihin harmaagraniitti.  

Keittiön malli löytyi ruotsalaisen Skandinaviska Sharekök -mallistosta. Tämä keittiövalmistaja tarjoaa ihastuttavan 20-talets Kök -mallin, joka soveltuu oivasti tähän 20-luvulla rakennettuun taloon. Keittiön malli on toimivan moderni vanhalla tvistillä. Kaapistoissa on ihastuttavia yksityiskohtia kuten ulkopuolelle jäävät saranat ja lukot. Maaleina käytetään ainoastaan perinteisiä ja ekologisia pellavaöljymaaleja. Valikoimassa oleva Vinter Mossa -sävy on todella talon emännän mieleen. 

Puolipanelointi kiertää keittiön ja ruokasalin.
Kodinkoneet ovat Smegin ja niiden sävy on Cream.

Kodinkoneet valittiin laadukkaasta Smegin valikoimasta. Sävy Cream sointuu hyvin kaapistojen hennon vihreän kanssa. Tapetti löytyi Ted Bakerin mallistosta. Upea Navy-paperitapetti toistaa keittiöön valittuja sävyjä ja tuo siihen syvyyttä ja ripauksen tätä päivää. Tapetti on uskalias valinta verrattuna perinnetapettiin, joka olisi ehkä ollut luotettavampi valinta. Tapettivalinta kuitenkin osoittautui oikeaksi, sillä se tuo sisustukseen yllätyksellisyyttä. 

Vanha lankkulattia saa jäädä, hionta ja lakkaus riittää. 

Muuria ympäröivät seinät saivat sävykseen vanhan roosan. Samaa sävyä toistuu tapetissa. Maali on himmeää kalkkimaalia. Vanha natiseva lankkulattia saa jäädä taloon. Se kestää vielä monta hiontaa ja lakkausta/maalausta. Suunnitelmassa parannettiin myös keittiön valaistusta. Kattoon suunniteltiin kolme Louis Poulsenin Radiohus VL45 valaisinta. Välitilan valaistusta parannettiin kolmen led-spotin avulla. 
Komea ja käytännöllinen Smegin Victoria kaasuliesi
ja kolmen uudin yhdistelmä kruunaa keittiön.
Myös liesituuletin on Victoria-sarjaa. 

Keittiö uudistuu näin onnistuneesti vanhaa kunnioittaen ja talon tunnelmaa myötäillen. Vanhassa vara parempi - uusilla mausteilla. 🌸

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maailma tarvitsee sisustussuunnittelijaa?

Suunnittelija - pelastava enkeli?  Pohdin tässä sisustussuunnittelun tarpeellisuutta muutaman esimerkkinäkökulman avulla. Sisustussuunnitelm...